Isteni teljes kiőrlésű sajtos stanglik
2016. február 25. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Isteni teljes kiőrlésű sajtos stanglik

Fantasztikus 5 héten vagyok túl, szuper helyes tanfolyami résztvevőkkel, akik napról napra újabb és újabb szeletét ismerhették meg cukorbetegként, inzulin-rezisztensként vagy életmódváltóként a szénhidrát diétázás alapjainak. Többek között beszéltünk a pékárukról is, és megismerhettek pár olyan receptet is, amit még a blogon sem mutattam be. Ma egy ilyen receptet mutatok meg Nektek is!

Nagyon szeretem a sajtos kifliket, de amikor a teljesen finomlisztes termékeket száműztem otthonról, áldozatul esett a sajtos stangli is. El nem tudtam képzelni addig, hogy lehet cukorbetegek és inzulin-rezisztensek szénhidrát diétájába is illeszthető, finom, puha, teljes kiőrlésű sajtos stanglit is készíteni, amíg el nem kezdtem búzasikért használni. A család széles mosolya pedig igazi visszaigazolás volt: „Úristen, ez isteni!”

 

 d_a_sajtos_stangli1.jpg

Új!  Dietetikus által jóváhagyott tanfolyamok cukorbetegeknek, IR-eseknek és életmódváltóknak.
MÁR TUDSZ JELENTKEZNI!

 
 

Hozzávalók (10 db-hoz):

  • 32 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 1/2 tk. cukor (elhagyható)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 0,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 20 dkg reszelt sajt

 

d_a_sajtos_stangli2.jpg

 

Elkészítése:

  • Az élesztőt a cukorral és tejszínnel elhabart langyos vízben felfuttatjuk (vagy cukor nélkül csak összekeverjük). Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és az élesztős keveréket.
  • 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor jó, ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  • Kicsit megdögönyözzük, 10 egyforma részre osztjuk, kicsit formára igazgatjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és még 30 percet kelesztjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  • Egy ecset segítségével óvatosan megkenjük vízzel, megszórjuk a sajttal, és 22-23 perc alatt készre sütjük. Én 18 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben piruljanak.
  • Ha kihűlt, ehetjük is!
  • Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni.

 

d_a_sajtos_stangli3.jpg

 

A számok:

  • 1 db sajtos stangliban –feltételezve, hogy egyformák lettek – 24,5 g szénhidrát van.
  • 1 dkg kész stangliban kb. 3,5 g ch van, így ha nem lesznek egyformák, ez alapján be tudjuk lőni, hány gramm szénhidrát van adott darabban.

Megjegyzés: Ha nagyon ódzkodunk, elhagyhatjuk a cukrot, anélkül is megkel, ezzel tulajdonképpen csak az élesztő frissességét ellenőrizzük.

Jó étvágyat!

Cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy? Esetleg életmódot váltanál? Jó hírem van! A nagy sikerre való tekintettel 2017. április 17-ei kezdéssel ÚJRA 5 hetes, dietetikus által jóváhagyott, szélsőségektől mentes, szénhidrát diétás e-mail tanfolyamokat tartunk külön-külön. A csomaghoz rengeteg ajándék és kedvezmény jár! A részletekért KATTINTS IDE, jelentkezz még ma!

 

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

 

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

A bejegyzés trackback címe:

http://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr78418380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

BoRóka 2016.04.03. 20:33:17

Szia Nóri!

Zabliszttel szerinted helyettesíthetem a tk tönkölylisztet? Elfogyott otthon és vasárnap van :( Köszi előre is a segítséget!

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2016.04.03. 20:45:37

@BoRóka: Szia! A zablisztnek elvileg nincs sikértartalma, így önmagában szerintem nem lehet belőle jó pékárut sütni, csak valamivel keverve. Sajnálom...

BoRóka 2016.04.06. 15:32:25

@Nóri, Diéták és Álmok: Szia Nóri! Köszönöm a válaszod, ma már be tudtam szerezni mindent, most állok neki a sütésnek, drukkolj :)

Kerti Törpencs 2017.03.12. 04:31:47

Szia Nóri! Először járok itt, nagyon tetszik a blogod. Én nem vagyok cukros, viszont túlsúlyos, cukrot és finom lisztet nem használok, helyette nyírfacukrot, tk. tönkölylisztet. És nem értem, miért jó a FEHÉR tönkölyliszt? Csak mert nem sima búza?
Ezt a stanglit biztosan megsütöm, kicsit felturbózva még magokkal is.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2017.03.12. 04:38:55

@Kerti Törpencs: Szia! A tönkölyliszt tudomásom szerint azért jobb, mert a tönkölybúza egy agresszív növény, és nem kell agyonvegyszerezni a kártevők ellen. A fehér tönkölylisztet én csak állagjavításra használom, mindig ügyelek arra, hogy ha pékárut sütök, minimum 70%-ban legyenek a teljes kiőrlésűek és/vagy maglisztek. Köszönöm, hogy Te is megsütöd! :-) (Ha túlsúlyos vagy, akkor azért a magokkal csínján érdemes bánni, inkább csak pici "fűszerként" kerüljenek a tésztába.)