Pecsételhető mandulás keksz
2016. december 16. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Pecsételhető mandulás keksz

Az egész úgy indult, hogy a férjem meglepett két sütipecséttel, amit még azon frissiben ki is próbáltam. Nyilván diétásítottam, hogy cukorbetegség és inzulin-rezisztencia esetén szénhidrát diétába is illeszthető legyen. Már hetek óta kinéztem Bardócz Évi receptjét, ami annyira gyönyörű, hogy tudtam, ezt szeretném majd átalakítani (az engedélyével persze). Az istenért sem akart összeállni a tészta, tettem hozzá plusz egy tojássárgáját, 4! ek. hideg vizet, mire végre valahára, nagy nehezen méltóztatott összeállni. Hűtőbe beraktam pihentetni, majd formáztam, pecsételtem, egész jól lehetett vele dolgozni, hurrá. Megsült, pofás lett, beleharaptam: hú de finom, és hű de nem omlik, ahogy az eredeti recept írja. Oké, tény, hogy diétásítottam, bekavarhat a teljes kiőrlésű liszt és a mandulaliszt is. Na, de ennyire? Eltelt egy fél nap, mire leesett, hogy eredetileg csak fél adag kekszet akartam sütni, ezért a vajat tényleg lefeleztem, de semmi mást. Így megint nekiálltam, persze így már a tészta összeállt hipp-hopp, és álomszerűen finom és omlós lett. Az illata meg… pont amilyennek elképzelek egy igazi, meleg, sütiillatú otthont.

dietak_almok_-mandulas_vajas_keksz_1.jpg

Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 5,5 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 4,5 dkg fehér tönkölyliszt
  • 4 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg hideg vaj felkockázva
  • 5 dkg őrölt nyírfacukor/6,5 dkg eritrit
  • 1 vaniliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 tojás sárgája

 

dietak_almok_-mandulas_vajas_keksz_2.jpg

_6990ff12dedb7de9753c6416d19899ffcff1cb5fd9869af8bf_pimgpsh_fullsize_distr.png

Elkészítése:

  1. Összekeverjük a liszteket, a nyírfacukrot és a vaníliát, majd elmorzsoljuk a vajjal, és gyorsan összegyúrjuk a tojással, hogy ne olvadjon benne el a vaj. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
  2. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Egy szilikonlapon (vagy enyhén lisztezett deszkán) 4-5 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy lisztbe mártott üvegpohár szájával) tésztaköröket vágunk, amiket egy széles pengéjű kés segítségével átemelünk a sütőpapíros tepsibe egymás mellé.
  3. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg el nem fogy a tészta.
  4. A sütipecsétet lisztbe mártjuk, leütögetjük a felesleget róla, majd mintát pecsételünk a tésztakorongokra. 15 percig sütöttem őket, 12 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek.

Melegen ne mocorgassuk, de amikor már langyosodik, átemeljük egy rácsra, hagyjuk kihűlni, és ehetjük is.

 

dietak_almok_-mandulas_vajas_keksz_3.jpg

A számok:

  • 1 db kekszben, ha nyírfacukorral készült, 10,44 g ch lesz.
  • 1 db kekszben, ha eritrittel készül, 6,27 g ch lesz.
  • A teljes adagban 125,23 g ch van, eririttel 75,23 g.

Megjegyzés: Én nyírfacukorral készítettem, de ezen a hőfokon még az eritrit is jól működhet.

Jó étvágyat!

 

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

 

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

A bejegyzés trackback címe:

http://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr8712053013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.