Illatos, mézmentes puszedli egyszerűen
2016. december 19. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Illatos, mézmentes puszedli egyszerűen

Nincs kedved túl sokat pepecselni a mézeskalácsokkal? Nyújtani, formázni, kenni, díszíteni pláne nem? Akkor mutatok egy variációt, ami viszonylag minimális pancsolással jár (azért teljesen nem ússzuk meg), viszont nagyon-nagyon finom. Félig-meddig úgy született, hogy már nem volt kedvem a sallangot is nyújtogatni, hanem gombóckákká gyúrtam és cukormentes „cukormázba” forgattam. Nekem ez volt az egyik legnagyobb meglepetés, hogy milyen isteni lett, muszáj leszek karácsonyig még egy adagot készíteni! Természetesen cukorbetegség, inzulin-rezisztencia esetén szénhidrát diéta részeként kezelhetjük, és gasztroajándéknak sem utolsó.

 

dietak_almok_mezes_puszedl_2.jpg

 

Hozzávalók:

  1. 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  2. 4 dkg fehér tönkölyliszt
  3. 5 dkg mandulaliszt
  4. 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  5. 5 dkg nyírfacukor/eritrit
  6. 1 dkg steviás eritrit
  7. 1/2 kk. szódabikarbóna
  8. 1 csipet só
  9. 1 vaniliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  10. 7,5 dkg vaj
  11. 2 tojás
  12. 2,5 dkg cukrozatlan habtejszín (nem elírás, kb 2 evőkanálnyi)

 

dietak_almok_mezes_puszedl_4.jpg

Mezítlábasan

_6990ff12dedb7de9753c6416d19899ffcff1cb5fd9869af8bf_pimgpsh_fullsize_distr.png

Elkészítése:

  1. Az első 9 hozzávalót összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal.
  2. A tojással és a tejszínnel összegyúrjuk egy tálban, lefedjük, és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
  3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy tepsibe sütőpapírt helyezünk.

 

dietak_almok_mezes_puszedli.jpg

 

  1. Kisebb diónyi gombóckákat formázunk, a sütőpapíros tepsin pár centiméterre helyezzünk őket egymástól, és 14-16 perc alatt készre sütjük őket (sütőfüggő). Legyen egy kis színe, de ne égjen meg.
  2. Ha kihűlt, belemártjuk porrá őrölt eritrittel/nyírfacukorral enyhén felhabosított tojásfehérjébe (nem kell kemény habbá verni, de őröljük meg rendesen az eritritet/nyírfacukrot), sütőpapíros tálcára rakjuk, és hagyjuk megszáradni.

 

dietak_almok_mezes_puszedl_3.jpg

 

A számok:

  • A teljes adag szénhidráttartalma: 130,2 g.
  • Ebből az adagból 35 db puszedlit sütöttem.
  • 1 natúr puszedliben 5,1 g ch van.
  • A mázhoz – emlékezetem szerint - 1 tojásfehérjét és kb. 10 dkg őrölt nyírfacukrot használtam fel. Nem kell olyan sűrűnek lennie, mint az írókázáshoz készült máznak (ahhoz kb. 25 dkg kell).
  • Ha eritrittel készül a máz, nem változtat a puszedli ch értékén.
  • Ha nyírfacukorral készül, és feltételezzük, hogy mindegyik egyforma méretű lett és egyforma mennyiségű máz került rá, akkor 1 db cukormázas puszedliben 6,57 g ch lesz.

Jó étvágyat!

OLVASD EL EZT IS: 7 TIPP MÉZMENTES MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉSÉHEZ!

 

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

 

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

 

A bejegyzés trackback címe:

http://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr2312058655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AnitaKiara 2017.12.21. 10:31:12

Szia! Kérdezni szeretnék a mennyiségekkel kapcsolatban. Úgy kinézetre is elég kevés volt a gyúródeszkán az a szárazanyag mennyiség, ami írva van, és aztán nem is bírtam összegyúrni, mert teljesen szétesett. Ennek ilyennek kell lennie? Mert aztán adtam hozzá még annyi lisztet, hogy összeálljon ( szemre kb ugyanannyi volt, mint amit a recept ír). És így lett nekem 33 db puszedli.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2017.12.21. 10:36:43

@AnitaKiara: Szia! Igen, ragacsos massza lesz belőle, ezért egy tálban gyúrom össze, és egy éjszakát pihen lefedve, hogy összeálljon. Ennél több liszt nem kell bele, mert akkor kemény és lisztízű lesz a puszedli. Ezek pici, diónyi puszedlik lesznek. :-)