Céklás-mogyorós-csokis tarte
2016. december 22. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Céklás-mogyorós-csokis tarte

A minap eszembe jutott, hogy rég volt már céklás recept a blogon, nekem meg épp volt egy adag főtt céklám. Tudjátok, mennyire szeretem a céklát: nem csak ásványi anyagban gazdag, de finom, és nagyon sokféleképpen felhasználható is. Így esett meg, hogy ez az adag cékla bekerült egy családi szülinapra készült tortába. Sejtettem, ha párosítom némi mogyoróval és csokival, azért nagyon nem lövök mellé, de hogy ilyen finom lesz, nem is gondoltam. Na, jó reméltem! Természetesen ez a recept is beilleszthető cukorbetegek és inzulin-rezisztensek szénhidrát diétájába, és sokkal kevesebb macera elkészíteni, mint amennyire csinos lesz a végeredmény. :-)

 

dietak_almo_ceklas-mogyoros-csokis_tarte_2.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dkg teljes kiőrlésű durumliszt
  • 7 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg darált pörkölt földimogyoró
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1,5 dkg nyírfacukor
  • 1,5 dkg steviás eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 tojás sárgája

 

dietak_almo_ceklas-mogyoros-csokis_tarte_3.jpg

 

A töltelékhez:

  • 3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 dkg mandulaliszt
  • 20 dkg főtt cékla
  • 1,5 dkg steviás eritrit
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1/2 kk. vaníliaőrlemény
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1 csipet só

A csokimázhoz:

  • 3 dkg 70+%-os étcsokoládé
  • 1,5 dkg vaj

 

dietak_almo_ceklas-mogyoros-csokis_tarte_4.jpg

 

_6990ff12dedb7de9753c6416d19899ffcff1cb5fd9869af8bf_pimgpsh_fullsize_distr.png

Elkészítése:

  1. A tészta alapanyagait a tojás kivételével elmorzsolgatjuk, majd a tojással együtt gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá 1-2 evőkanál nagyon hideg vizet, majd hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
  2. A tésztát belenyomkodjuk egy 24-28 cm-es piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. Egy kicsit kinyújthatjuk egy szilikonos lapon (így nem kell alá liszt, nem fog leragadni), de kézzel a legegyszerűbb a formába egyengetni a tésztát, mivel a lisztek miatt kevésbé rugalmas.170 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük.
  3. A céklát a töltelék többi összetevőjével turmixoljuk, és ezt a masszát az elősütött tésztára öntjük.
  4. 170 fokon 30 percet sütjük (azt azért nézzük meg, hogy nem remeg- e a közepe, mert akkor még kicsit süssük, ne legyen nyers), kihűtjük, és a vajjal összeolvasztott csokoládét rásimítva díszítjük, esetleg egy kis durvára vágott pörkölt mogyoróval megszórjuk (ez elhagyható).

 

dietak_almo_ceklas-mogyoros-csokis_tarte_1.jpg

 

A számok:

  • 1 szelet tortában csokimáz nélkül, ha 16 részre osztjuk, 11,51 g ch lesz.
  • 1 szelet tortában csokimáz nélkül, ha 12 részre osztjuk, 15,34 g ch lesz.
  • A csokimáznál a csoki hátulján feltüntetett ch érték lesz az irányadó.

Kellemes ünnepeket!

Jó étvágyat!

 

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

 

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

A bejegyzés trackback címe:

http://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212068641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.