Gyömbéres-gesztenyés céklaleves
2017. január 04. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Gyömbéres-gesztenyés céklaleves

Tudjátok, hogy nagy leves- és céklarajongó vagyok. Szerencsére egyre népszerűbb alapanyag, így már sok helyen ehetünk belőle levest. Legutóbb márciusban ettem nagyon klassz és ötletes variációt a szigetmonostori Rosinantéban, a mai napig emlegetem (az élményeimről ITT olvashattok). :-) Nagyon változatosan elkészíthető, vidám színű leves, most egy gesztenyés-gyömbéres variációt mutatok Nektek. Természetesen szénhidrát diétába illeszthető.

 dietak_almok_gesztenyes_ceklakremleves.jpg

Hozzávalók:

  • 45 dkg cékla (3 közepes gumó)
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 2 buci gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 10 dkg sárgarépa nagyon apróra felkockázva kb. 1 cm-nyi friss gyömbér reszelve
  • 2 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 8,5 dl víz
  • 2 dkg barna rizsliszt
  • 1/2 dl tejszín
  • 5 dkg natúr főtt gesztenye

 

dietak_almok_gesztenyes_ceklakremleves2.jpg

 

_6990ff12dedb7de9753c6416d19899ffcff1cb5fd9869af8bf_pimgpsh_fullsize_distr.png

Elkészítése:

  1. A céklát kb. 1 óra alatt megfőzzük héjában kb. annyi vízben, hogy ellepje, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát 2 dkg vajon a sóval együtt megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát és a gyömbért, felengedjük 8 dl vízzel, és 15 perc alatt puhára pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a céklát, felforraljuk, behabarjuk a maradék vízzel és tejszínnel elkevert rizsliszttel, és az egészet összemixszeljuk.
  4. Fűszerezzük a borssal, és darabolt gesztenyével tálaljuk.

A számok:

  • 10 dkg levesben 5,77 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 14,42 g ch van.
  • 10 dkg levesben gesztenye nélkül 4,76 g szénhidrát van. 1 adagban (25 dkg) pedig 11,91 g ch van.

Tipp:

  • Adhatunk hozzá egy kis szegfűszeget és narancshéjat, így kicsit pikánsabb lesz a leves.
  • A céklapucoláshoz vegyünk gumikesztyűt és kötényt, mert nagyon fog a leve.

Megjegyzés: A hozzávalók között szereplő céklamennyiségből hámozás után kb. 40 dkg lesz. A főzéstől nem változik meg jelentősen a tömege.

Jó étvágyat!

 

HÍRLEVÉL | FACEBOOK | INSTAGRAM | DIÉTÁS RECEPTEK

ÉTRENDEK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

TANFOLYAMOK | CUKORBETEGEKNEK | INZULIN-REZISZTENSEKNEK | ÉLETMÓDVÁLTÓKNAK

 

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is"

 

A bejegyzés trackback címe:

http://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr1312097487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.