5 tévhit a szénhidrát diétáról
2014. július 16. írta: Nóri, Diéták és Álmok

5 tévhit a szénhidrát diétáról

Amióta közelebbi kapcsolatba kerültem a cukorbetegséggel a várandósságom során, rendre belefutok olyan rossz beidegződésekbe, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy mennyi tévhit él a diabétesszel és a szénhidrát diétával kapcsolatban. Oszlassuk el ezeket!

 A cikk további részét IDE KATTINTVA találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr696512715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanastazia 2014.07.17. 08:44:11

Gratulálok a bloghoz és igazán örülök, hogy azon kevesek közé tartozol, akik a cukorbetegséget megfelelő táplálkozással szeretnék kordában tartani.
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a témához, hogy a CH diétának nem csak egy mellékhatása a fogyás, a fogyás és az alacsonyan tartott inzulinszint között egyértelmű összefüggés van ( fitnessjournal.twoday.net/stories/5531723/ ). Például az Atkins diéta is egy ilyen, ismertebb nevén low carb diéta, és ezt a féle diétát Atkins kifejezett a fogyni vágyóknak fejlesztette ki.
Az pedig nagyon fontos, hogy az összetett és az egyszerű szénhidrátok között különbséget kell tenni, hiszen míg az egyszerű szénhidrátokat a szerzvezet nagyon hamar emészti meg -ezáltal gyorsan magasra szökik az inzulinszint- , az összetett szénhidrátok megemésztése jóval összetettebb folyamat, tehát a vércukorszint is lassabban és kisebb mértékben emelkedik, ezáltal hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak.
Biztosan tisztában vagy az írottakkal, de azért tartottam fontosnak, hogy ezt megjegyezzem, mert a 4. pontban a zöldségeket is megemlíted, mint szénhidrát forrás, és ez esetleg egyesek részéről úgy értelmezhető, hogy akkor a zöldségeket is kerülni kell, pedig a zöldségek kevés, de jó szénhidrátokat tartalmaznak, amik nagyon fontosak a szerzvezet számára.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 08:54:27

@Hanastazia: Köszönöm az észrevételeidet!
Én nem szeretném összefüggésbe hozni a CH diétát és az Atkins diétát. A Ch diétában nem kevés szénhidrátot eszik az ember, hanem meghatározott mennyiségűt, és javarészt lassan felszívódót.
Így van, a zöldségeket is megemlítettem, mert ez nem mindenkinek evidens, és vannak kifejezetten magas ch tartalommal bíró zöldségek is.
A későbbiekben lesz külön bejegyzésem a zöldségekről is. :-)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.17. 09:00:16

Amikor volt bioboltom, mindig találkoztam azzal az abszurd tévhittel, hogy a biotermék fogyaszt. Dehogy fogyaszt, miért fogyasztana? Nem is értem, ki terjesztette ezt el.

A másik hasonló tévhit, hogy a vegetáriánus étrend fogyaszt. A fenéket fogyaszt, pont hízlal. Aki nem hiszi, nézzen meg ortodox kolostorokat (ahol sok böjt van, ami miatt az év nagy részében az étrend vegetáriánus) és látni fogja, a szerzetesek 80 %-a KÖVÉR. Pont a sok böjt miatt.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 09:21:09

@maxval, a gondolkodó birca: Bár nem vág teljesen a témába, de igen, a biotermék csak attól, hogy bio, még nem fogyaszt. Milyen kár! :-D

...és igen, a vegetáriánus étrend sem fogyaszt önmagában.

Afterburner 2014.07.17. 09:50:33

No, ezt mentem a favoritok közé, kíváncsi vagyok, mit hozol ki belőle. Nagy területen mozoghatsz, nincs két egyforma diabéteszes :) Sok sikert!

AB, aki 2-esből lett odafigyelve inzulindependens pedig nem is öreg:)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.07.17. 10:07:22

@Hanastazia: Az atkins diéta, mint minden valamileyn tápanyagfajtában egyoldalú étrend, kifejezetten káros azt egészségre. A fogyás és az egészség két különböző dolog. h avalakinek valamilyen egészségügyi okból speciális diétára van szüksége, azt orvos felügyelete mellett végezze. A túlsúly önmagában persze rendkívüli egészségkárosító tényező, de ez nem jelenti azt hogy egészségtelenül kellene lefogyni.

Megdöbbentő hogy még mindig pénzt lehet keresni mások egészségének kocáztatásával.
Ha valaki fogyni szeretne, rendszeres mozgás (heti 3x aerob 1 óra fokozatosan elkezdve és minden nap 10 000 lépés kb) mellett a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, mediterrán étrend mellett lassan, egészségesen, kiegyensúlyozottan, a visszahízás veszélye nélkül, le tud adni jelentős túlsúlyt is. Igaz nem két hónap alatt. De ha a fokozatosságot választja, nem terheli a szervezetét, a mozgást is fokozatosan építi fel, a táplálkozását átállítja a napi 5x kis adagokra mediterrán étrendre, az eredmény biztonságosan garantált, és jelentős rizikófaktoroktól szabadul meg

Az atkins diéta egyoldalú, és ezért nem egészséges.

randomuser1 2014.07.17. 10:47:13

"Az egészségünk szempontjából tényleg szerencsés biotermékeket választani"
miért is?

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 10:59:54

@Emmanuel Goldstein: Köszönöm a kérdést! Ez a blog nem a "bio/nem bio" kérdéskör megvitatásáért született, csupán az utolsó pontban arra próbáltam rávilágítani, hogy attól, hogy egy termék bio, még nem feltétlenül beilleszthető egy cukorbeteg/inzulinrezisztenciás étrendjébe.
Az már magánvéleményem, hogy a kevesebb vegyszer miatt jobbnak tartom a bioélelmiszereket. :-)

Rátóti Mutyikos 2014.07.17. 11:17:16

@maxval, a gondolkodó birca:
a vegetarianus etrendnek ugyanugy nincs koze a hizashoz-fogyashoz mint a bio kajanak.
igenis lehet fogyni vegakent. de a kover papjaid sem a bojt miatt hiznak, hanem mert a bojt utan zabalnak es mertektelenek!

randomuser1 2014.07.17. 11:21:15

@Diétákésálmok Nóri: ja, ok, már vágom, sose jutott eszembe, h a bió répa négyszerannyiért esetleg kisebb glikémiás indexel rendelkezne...

Afterburner 2014.07.17. 11:24:31

Induljunk ki onnan, hogy a diabosok 90%-a le sem sz@rja az állapotát. Még a legnagyobb diabfórumokon sincs pár száznál több user - pedig az országban cca 4-500 ezerre teszik az összeset, de már diagnosztizáltból is 150-200 e van. Sütött a nagyi kalácsot? Nyomok három egységgel többet oszt hajrá - sajnos ez a nagyon nagy százaléknál a hozzáállás.
Nekem a diabetológián a sorbanülés két óra felhőtlen szórakozás, amit összehordanak a várakozók. Borzasztó a "betegek" hozzáállása - többek között ezért sem támogatott egy csomó olyan eszköz, ami könnyebbé teszi a diabos életét.
Pedig a cukorbetegség nem klasszikus betegség. Mindazoknak, akik betartanak bizonyos játékszabályokat, semmivel sincs rosszabb életkilátásuk, mint az "egészségeseknek".

reqcka 2014.07.17. 11:25:19

Zöldségben, gyümölcsben is, bizony. Pl. főzeléknövények elég súlyosak, bab, lencse, sárgaborsó.. Gyümölcsökben figyelendő a gyümölcscukor.
És nem elfelejteni a lisztet, mint szénhidrátforrást - a kenyeret, a tésztát. A teljes kiőrlésű liszttel készült, vagy barnakenyér (nem a karamellel festett állítólagos barnakenyér) félék ugyanúgy tartalmazzák a szénhidtátot, de amint írtad, lassabban szívódik fel, így kímélőbb a szervezetnek.
Rizs, krumpli - további szénhidrát a keményítőből.
Szóval összetett kérdéskör. És nem a szénhidrát-elvonás fogyaszt bizony, hanem a korlátozott mennyiségű szénhidrát beviteléhez kevesebbet, de többször eszik minőségibb ételeket eszik az ember, így súlyvesztés léphet fel. De nem szükségszerűen.
És vigyázni, mert a kevés szénhidrát is veszélyes, az agyi folyamatokhoz elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiség. Ha valaki ezt se viszi be, "letompul" a gondolkodása, súlyosabb hiányban pedig eszméletvesztés, agykárosodás is felléphet.

randomuser1 2014.07.17. 11:25:19

@maxval, a gondolkodó birca: bezony, a panda is milyen kis pufi állat!

Hanastazia 2014.07.17. 11:26:37

@Diétákésálmok Nóri:
A low carb diétának többféle variációja van, az egyik a bevitt szénhidrát mennyiségének radikális csökkentése, a másik pedig az összetett szénhidrátok adott mennyiségű bevitele. Te pedig pontosan a második típusú diétát említed. A low carb ugyanúgy fogyókúrás diéta, mint diéta a cukorbetegeknek. A különbség az, hogy míg fogyni más módszerrel is lehet, cukorbetegségnél a szövődmények elkerülése érdekében ez a diéta elkerülhetetlen.
Az Atkins diéta alapelve ugyanaz, mint a ch diétáé,több fázisból áll, az utolsó fázisban megengedett egy adott mennyiségű szénhidrát magas tápértékű élelmiszerekből.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 11:28:02

@Rátóti Mutyikos: Fogyni lehet vegaként, ahogy nem vegaként is, de önmagában ez az ideológia kevés.

Hanastazia 2014.07.17. 11:28:58

@Legelő Őse: Az Atkins diéta csak egy példa volt a low carb diétákra. Valóban egyoldalú, nem is írtam, hogy bárkinek is ajánlanám. Csak azt szerettem volna ezzel megcáfolni, hogy a szénhidrát diéta nem fogyókúra.

randomuser1 2014.07.17. 11:33:18

@Afterburner: monnyuk ha valaki negyvenévesen, kicsit elhízott kényelmes kispolgárként szembesül azzal, h holnaptól olyan életmódot kéne éljen, mint egy élsportoló az edzőtáborban, elég nehéz felhőtlenül átadnia magát ennek az érzésnek.
és akkor esetleg anyagilag se áll úgy, és rá kell jöjjön, a klasszikus krumplistészta diétával szemben a cukros étkezés elég drága, időigényes és sok tervezést igényel...

Afterburner 2014.07.17. 11:46:03

@Emmanuel Goldstein:

Ja. Én 42 voltam, nem elhízva, amikor kiderült. Ráadásul a munkám is olyan, hogy időnként piros lámpánál szúrom magam, mert éppen rohanás van. Tök közhely, de fejben ha eldöntöd, tényleg megy. És én, aki édesszájú voltam (teszem hozzá, maradtam is, de megoldható így is a dolog, hogy ne maradjak szárazon:)), pár hónap alatt megváltoztam. Nemrég egy hypónál megettem egy kis Milkát, ugye a gyors kezelésre. Hát, még a hátuljam is összeragadt tőle, olyan édesnek találtam...
Szóval abszolút megszokható.

Afterburner 2014.07.17. 11:47:34

@Emmanuel Goldstein: Ja, még egy mondat: igen. Jóval drágább lesz az életed a kajaváltás miatt. Kb 20-25% a havi költségvetésben plusz.

leonito77 2014.07.17. 11:48:16

Sziasztok! A fogyáshoz és a szénhidrátokhoz szeretnék hozzászólni.

37 éves férfi vagyok. Jelenleg 181 cm és 72kg. 2013 év elején 92 kg voltam. Nagy fogyókúrás múltam van. Volt ott 90 napos diéta, low carb... de ami nem volt: MOZGÁS A diéták amúgy mind sikeresek voltak, de jött a jojó.

És minden visszajött. /sajnos imádok enni/

Na most tavaly év elején elhatároztam, hogy most máshogyan lesz. És elkezdtem futni. Először 2 km-t SEM tudtam egyhuzamban lekocogni. De elmentem majdnem minden nap. És átálltam egy olyan étrendre, amit ma is tartok.

A reggeli mindig gyümölcs, hétvégén saláta. Az ebéd csak valami minimális zöldség.

A vacsora bármi bármekkora mennyiségben.

Lelki éhezés nélkül (semmit nem kellett megvonnom magamtól, csak az estét kellett megvárnom) simán leolvadt 20 kiló 3-4 hónap alatt. És megszerettem a mozgást, mára már hosszútávfutó vált belőlem, persze csak hobbi szinten. Túl vagyok több félmaratoni versenyen.

És egyszerűen tömöm magamba a szénhidrátot, főleg este. Érdekes, hogy a húsbevitelem lecsökkent azóta, amióta rendszeresen mozgok. (heti kétszer másfél óra teremfoci és 3* 16 kilométer futás, néha picit több).

Esténként rengeteg tésztát eszem, édességet és fagylaltot. De tényleg annyit, hogy más rosszul lenne tőle és nagyon jól érzem magamat így. És a magas vérnyomásom is elmúlt.

Persze egy cukorbetegnek pontos szánhidrát mennyiséget kell ennie, de szinte minden fogyókúránál előjön a szénhidrát és sokszor ősellenségként mutatják be.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.17. 11:48:40

@Rátóti Mutyikos:

Nem, ezért.

Hanem mert a hiányzó zsírt és húst krumplival és hasonlókkal pótolják.

A böjti étel tulajdonképpen főtt krumpli és més zöldségek, gyümölcs, sok kenyérrel.

Eltérően a katolicizmustól, az ortodoxia tartja az eredeti böjti szabályokat, ami heti 2 böjtöt jelent, plusz 4 darab hosszabb böjti időszakot az év során. Összesen így az év harmada böjt.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 11:55:05

@Afterburner: Na, erről is fogok írni hamarosan egy posztot, aminek része lesz, hogy nem kell ahhoz kövérnek lennie, hogy cukorbeteg legyen. :-)

randomuser1 2014.07.17. 11:56:18

@Afterburner: ilyen is van, de elnézve a sok belgyogyón üldögélő elfolyós embermasszát, aszondanám, nem domináns jellemző :)

Afterburner 2014.07.17. 11:56:57

@Diétákésálmok Nóri: OK, külön ajánlom a stresszhormon és a máj glükóztermelése közötti összefüggéseket :))

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.17. 11:56:58

@leonito77: A mozgás fontosságáról is lesz szó a későbbiekben. :-) Köszönöm, hogy leírtad a történetedet. :-)

randomuser1 2014.07.17. 11:59:02

@maxval, a gondolkodó birca: az nem, mert lemozogja a kaját hamar, és amúgy is diétahibás, simán megzabálja madarak tojásait és magánál apróbb álatokat...

Afterburner 2014.07.17. 11:59:21

@Emmanuel Goldstein: Full igaz. Ez az, amit írtam feljebb. Nem figyel, és ha kiderül, utána sem figyel. Zéró akaraterő, és amikor kell majd az egyre erősebb szemüveg, vagy éppen leesik egy kéz vagy láb, akkor meg megy a jajgatás...

randomuser1 2014.07.17. 12:15:31

@Afterburner: és erre mondtam, h tökre meg tom érteni, ha valaki azt a döntést hozza, hulljon le, éljen kevesebb ideig, azt is szarul, csak ne kelljen kimozdulni a megszokott életformájából.

Afterburner 2014.07.17. 12:51:46

@Emmanuel Goldstein:

Azért 40x évesen ez a feladás még korai. Ilyenkor java részben még gyereket nevelnek, stb. Aki ilyenkor feladja, meg is érdemli a következményeit.
süti beállítások módosítása