Duplacsokis kókuszkocka liszt nélkül
2014. december 12. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Duplacsokis kókuszkocka liszt nélkül


Vidéki nagymamámat meglátogatva nagyjából 3 dologban lehettünk biztosak: lesz húsleves, paprikás csirke nokedlivel és kókuszkocka. Nos, sajnos Ő már nincs velünk, viszont a kókuszkockájának nosztalgiája annál inkább. Hogy mitől volt különleges az ő kókuszosa? Például mézes piskótából készítette, jó apróra vágta a kockákat (hogy minél több csokit szívjon magába), és nem spórolt a kockákat bevonó csokoládéval sem. :-)

Az alábbi recept egy átköltött verzió, lévén a méz sajnos kilőve, viszont a mézeskalácsfűszerrel kicsit megidézzük a hangulatát. Említettem, hogy egyébként lisztmentes is? :-)

A recept további részét IDE KATTINTVA találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr336978687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2014.12.14. 14:05:26

miért van kilőve a méz?

Mészáros Laci 2014.12.14. 14:11:45

a mártogatás nekünk mindig sokkal lassabban ment...

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.12.14. 14:14:24

@Mészáros Laci: Ez ne szegje kedvetek, az eredmény kárpótolni fog. :-)

Mészáros Laci 2014.12.14. 15:38:41

@Nóri, Diéták és Álmok:

Bocsánat, a lényeget nem vettem észre :+/

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.12.14. 15:41:41

@Mészáros Laci: Semmi baj. Amúgy így is nagyon finom lesz, de ha nem vagy cukros/IR-es, készítheted mézzel is. :-)

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.12.14. 21:08:51

@polyvinyl: Amennyiben egy piskóta meg egy lisztes rántotta, akkor mindenképp. :-)

Csipetke Léna 2014.12.14. 22:09:27

regota tervezem, hogy en is megcsinalom dietas valtozatban, de kokusz vagy mandula liszttel gondoltam a sima lisztet helyettesiteni.

zZz 2014.12.15. 10:34:15

Mézet 60 fok fölé nem kéne melegíteni, nemhogy 190 fokra hevíteni.

Érdekes a recept. Nyírfacukrot eritrittel helyettesíteném, milyen arányban kéne kiváltani, azaz a 15dkg nyírfacukor helyett mennyi eritrit kéne? Nyírfacukor ízre nem tetszik.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.12.15. 10:46:56

@zZz: Bár a receptben nincs méz, de megosztanád, miért nem jó a mézet 60 fok fölé melegíteni? köszönöm! :-)

Ízlések és pofonok. :-) Van, aki meg az eritritet érzi fémes ízűnek. Én max. 5 dkg-val tennék több eritritet bele, mint nyírfacukrot, de van, aki szerint másféllel kell beszorozni.

kattoth 2014.12.23. 15:30:12

Nóri, az ok ez: A mézben lévő vitaminok és enzimek lebontása a hőmérséklet emelkedésével megindul. Már 45 C fokos felmelegedés is ártóan hat rá, a 70 C-fokos hőmérsékleten pedig teljesen lebomlik.
Így a mézes sütikben nem lesz vitamin,de azt pótoljuk máshogy:-)

mozo78 2014.12.23. 17:08:19

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! Most pedig megyek és leszedem a maradék kókuszt a fejem tetejéről! :)

Boldog karácsonyt!

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.12.23. 17:10:15

@mozo78: De örülök, köszönöm a visszajelzést! :-)
Kellemes ünnepeket Neked is! :-)

viien 2015.01.03. 16:40:51

Kipróbáltuk a receptet, a két massza sajnos nem elegyedett össze, mert a kakaós nagyon sűrű lett, mire megpróbáltuk, hogy talán egy kicsit álljon össze, a fehérje összeesett, a sütési időt betartva szétfolyt. Maximum kanállal lehetne megenni. Kérek tanácsot mit csinálhattam rosszul.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2015.01.03. 16:46:11

@viien: Szia! Igen, a kakaós elég sűrű lesz, ezért lazítom meg először a tojásfehérje egy részével, hogy a maradék habot már finomabban össze lehesesen keverni a fehérjés-csokis krémmel.
Legközelebb süsd tovább egy kicsit a piskótát. Ezért írtam, hogy egy kötőtűvel vagy éles késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e már a tészta. Sajnos sütő és sütő között is óriási különbségek vannak. Ne add fel! :-)

Sós Éva 2016.07.31. 15:23:51

Sziasztok, valahol olvastam, hogy a méz túlzott hevítésekor akár káros anyagok is létrejöhetnek. Köszönöm a receptet, imádom ezt a blogot!

vkhir · http://darkangelhungary.hu 2016.12.25. 09:48:03

Sziasztok!
IR-esként az első sütisütésem. Istenien sikerült, a tészta majd megszólalt, olyan szép volt, ahogy kivettem a sütőből! Eritrittel készítettem, 18 dkg-ot tettem bele, de elég is volt ennyi édesítés. Hőlégkeveréssel pont elég volt a receptben megadott 15 perc. A máz bőséges volt, pedig izgultam, hogy ha minden szeletet beleforgatok, kevés lesz majd. Ez a recept tökéletes úgy, ahogy van :) A süti pedig eszméletlen finom! Köszönöm szépen a receptet!