Isteni cukormentes eperlekvár egyszerűen
2015. május 17. írta: Nóri, Diéták és Álmok

Isteni cukormentes eperlekvár egyszerűen

A hét végére már a saját kertünkben is ott lesz a friss, szabadföldi eper, de nem bírtam kivárni, így már előzetesen is készítettem egy kis friss lekvárt. Nem vagyok nagy lekvárfőző, de hogy ez mennyire pofonegyszerű történet! Nem kell órákat mellette állni, szerintem mindennel együtt 30 percet, ha foglalkoztam vele, pedig tényleg nem rutinból oldottam meg! Az eredmény pedig: CSÚCS! :-)

A recept további részét IDE KATTINTVA találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://dietakesalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr507468342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2015.05.18. 08:32:00

akár cukor sem kell hozzá.
mármint semmilyen édesítésre használt dolog :)
ha finom édes az eper, magában is kifőzhetjük.
Én pektint sem szoktam használni, de én inkább a lekvárosabb állagot szeretem, nem a zselésebbet (ugye a pektin emiatt megy bele).
Ha sűríteni akarjuk, ahhoz sem feltétlen kell további cukrot vagy pektint hozzáadni, én úgy szoktam, hogy a tisztított, picit megtört epret hagyom állni - levet fog ereszteni. (mondjuk ezt cukrozva csinálja, ha natúr cukormentes, nem tudom csinálja-e szintén ezt, de akkor meg főzés közben fog szerintem legkésőbb), és leszűröm. a léből szörpöt vagy gyümölcslevet készítek (kis mennyiségnél kb azonnal el is tud fogyni :) ), és akkor a maradék eper megfelelő sűrűségű lesz, minden további beavatkozás nélkül (másik megoldás persze az addig főzöm, míg olyan sűrű nem lesz, de az meg időigényes, és pazarlás elforralni a finom levet :) )

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2015.05.18. 08:34:34

@KZsuzsa: Ez szuper, nagyon köszönöm, hogy megosztottad! :-)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2015.05.18. 19:27:45

Meggyet, szedert, málnát, ribizlit szoktunk @KZsuzsa módszeréhez hasonlóan harisnyában lecsöpögtetni. A szörp mehet külön üvegbe a lekvártól, ha sok, csak fontos, hogy érdemes újra forralni/melegíteni és úgy belerakni az előzőleg kifőzőtt üvegekbe (mi sütőben szoktuk megszárítani) különben nem fog elállni sokáig.

Clientcoach 2015.05.18. 19:31:52

Pektint hol és milyen kiszerelésben lehet kapni?

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2015.05.18. 19:33:59

@Clientcoach: Pektint anno a Sparban vettem, de a Salátagyár Életmód Shopban online is tudsz venni (fent be is linkeltem a bejegyzésben az oldalt). 6 dkg-os kiszerelésben árulják, és az 10 kg gyümölcshoz elég.

zs58 2016.05.27. 09:51:08

Már tavaly is mindenféle édesitő nélkül tettem el az epret,barackot, meggyet - lekvárnak, valamint a kimagozott meggyet, és körtét befőttnek. Kicsit hosszabb ideig tartott, de megérte. Nagy fazékba víz, abba a kisebb fazék, és így főztem a lekvárokat.
Az üvegeket pedig úgy zártam le, hogy lobogó vízbe dobtam a zárófedelet egy-két percit, húsfogóval kivettem, papirtörlővel a belsejét kitöröltem, és igy zártam le az üvegeket. Úgy rácuppantak az üvegekre, hogy alig bírtam kibontani használat előtt.
süti beállítások módosítása